07 juni 2013

Chokladmacarons med chokladganache.

Igår provade jag att göra "macarons" för första gången, något som är ganska poppis bland de flesta som är i "bakvärlden". Jag har varit sugen på att prova att göra såna väldigt länge och nu blev det till slut av :-). Jag blev väldigt nöjd med resultatet och det blev även resten av familjen, barnen älskade dem! Det verkar som barnens (och även deras föräldrars) favorit, cakepops gjorda på ballerina kladdkaka doppade i mörk choklad, har fått en konkurrent... :-). Eftersom vi är en chokladälskande familj var det självklart att jag vid "macaronpremiären" skulle göra riktigt chokladiga macarons! :-).

25 dubbla kakor.

Ingredienser:
Kakor
170 g florsocker
90 g siktat mandelmjöl
2 msk kakao
90 g äggvita
2 msk strösocker

Chokladganache
1 dl vispgrädde
200 g choklad (jag använde mörk bakchoklad)

Gör så här:
Kakor
1. Väg upp florsocker och mandelmjöl, tillsätt sen kakao. Sikta blandningen.
2. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
3. Vänd ner florsocker-, mandel- och kakaoblandningen i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet.
4. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper (eller på macaronmatta eller macaronplåt). Låt kakorna vila på plåtarna i minst 45 minuter, då torkar ytan och kakorna blir finare.
5. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgånger på ugnens nedersta fals i 20-25 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna. (Kakorna ska vara mjuka inuti när de är klara).
Chokladganache 
6. Koka upp grädden, dra sedan kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur i 2-3 timmar. Vill man att det ska gå fortare kan man ställa in chokladganachen i kylen i ca. 15 minuter.
7. Spritsa chokladganache på botten av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna.

Bra att veta:
  • Macarons kan förvaras i kylen i upp till en vecka och det går även bra att frysa dem.
  • I en del macaronrecept står det tryffel, och på fackspråk kallas tryffel ofta för ganache, så det är alltså samma sak dvs. choklad som fått smälta ihop tillsammans med vispgrädde och därefter stelna till en len kräm.



Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar