18 februari 2013

Semlor (Leilas).

Jag hade faktiskt aldrig gjort egna semlor från grunden innan förra veckan (när jag jobbade i bageriet på jobbet gjorde jag hur många som helst men då bakade vi inte själva bullen från grunden, det var fryst deg) så det var riktigt roligt att göra det. Bullarna var precis nygräddade och de hade inte hunnit svalna helt när jag gjorde semlorna...jag ville ha dem klara tills mannen kom hem från jobbet, och jag har aldrig ätit så färska semlor innan och det var verkligen de godaste semlorna som jag någonsin har ätit :-).

Receptet är till 18 semlebullar men jag delade 6 av dom på två så vi i stället fick 12 stora och 12 små eftersom vi har två små barn i familjen, perfekt :-). Jag gjorde inte egen mandelmassa utan köpte färdig. Receptet kommer från Leila.se

18 stycken.

Ingredienser:
1 sats vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
1 ägg till pensling
Florsocker

Hemgjord mandelmassa 500 g
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker

Gör så här:
1 sats vetedeg
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord mandelmassa
1. Skålla och skala mandeln.
2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
3. Tillsätt strösocker och mixa i 5-7 minuter tills det blivit en slät och varm massa.

Semlor
1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.



Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar