23 oktober 2012

Mördegskaka med kola och choklad.

Den här kakan har jag gjort ganska många de senaste veckorna, alla i vår familj tycker de är väldigt goda så jag tänkte dela med mig av receptet till er :-).

Mördegskaka
125 g smör, plus extra till formen
3 dl vetemjöl
0,75 dl socker

Fyllning och topping
175 g smör
1,25 dl strösocker
3 msk ljus sirap
400 g konserverad mjölk på burk
200 g choklad, i bitar

Förvärm ugnen till 175 grader. Smöra en 23 x 23 cm stor form med kant. Kör smör, mjöl och socker i en matberedare tills degen håller samman. Tryck ut degen i formen och jämna till ytan. Grädda i 20-25 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun.
Gör under tiden fyllningen genom att försiktigt hetta upp smör, socker, sirap, och kondenserad mjölk i en kastrull tills sockret löst sig. Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 6-8 minuter, under omrörning, tills blandningen tjocknar rejält. Häll kolafyllningen över kakbottnen och förvara i kylskåp tills den stelnat.
Gör toppingen genom att smälta chokladen i en eldfast skål över vattenbad, vattnet i kastrullen ska bara sjuda. Låt svalna, bred sedan chokladenöver kolan. Kyl i kylskåp tills den stelnat, skär sedan i 12 bitar och servera.


Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar